"Przepis na brownie, klasyczne, amerykańskie, mega czekoladowe ciasto. Takie, które odrobinę przypomina naszego murzynka, ale jest bardziej czekoladowe i na pewno nie jest dla tych na wiecznej diecie. Za to jest rewelacyjne! Brownie to jedno z lepszych i prostszych ciast, jakie można sobie wyobrazić. Dobre na ciepło i na zimno.
Brownie jest mega czekoladowe, z wierzchu ma delikatną skórkę, jakby słodką skorupkę, za to w środku jest czekoladowe, często wręcz ciemne, lekko zakalcowate od czekolady, ale właśnie takie ma być! Pyszne. Brownie możecie podać na ciepło z kulką waniliowych lodów lub na zimno ze szklanką mleka. Brownie to również świetny wypiek na spotkanie przy kawce czy lampce wina. Pycha, polecam!"
Przepis na Brownie
czas: 30 minut
liczba porcji: forma 25x36 cm
Składniki
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej np. Fine Food*
- 200 g masła
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka mąki pszennej (tj. 170 g)
- 2/3 do 1 szklanki cukru
KROK 1
W garnku zagotowuję wodę, na to stawiam miskę, do miski wrzucam masło i czekoladę i w ten sposób topię (nie rozwarstwi się!). Po kilku minutach mieszam do całkowitego połączenia.KROK 2
Jaja, całe, wrzucam do miski, dodaję cukier i miksuję aż się napuszą, po prostu zrobią się jaśniejsze, ale nie trzeba długo.KROK 3
Do jaj dodaję mąkę i miksuję. Dodaję przestudzoną, ale ciepłą masę czekoladową i dokładnie miksuję.KROK 4
Ciasto trzeba dobrze wymieszać, jeśli macie ochotę, to dodajcie bakalie.KROK 5
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 20–25 minut, przy 20 będzie bardziej ciągutkowe, wilgotne w środku. Ciasto i tak warto sprawdzić patyczkiem, środek może być wilgotny, wierzch musi być suchy. Podaję na zimno lub gorąco. Smacznego._______
Właśnie z siostrą upiekłyśmy :) Jest fenomenalnie słodkie!
Przepis z http://kotlet.tv/brownie/
2 comments:
Świetny przepis :) muszę wypróbować ♥
yammy
http://modaodaradosti.blogspot.com/
Post a Comment