November 08, 2014

Brownie

"Przepis na brownie, klasyczne, amerykańskie, mega czekoladowe ciasto. Takie, które odrobinę przypomina naszego murzynka, ale jest bardziej czekoladowe i na pewno nie jest dla tych na wiecznej diecie. Za to jest rewelacyjne! Brownie to jedno z lepszych i prostszych ciast, jakie można sobie wyobrazić. Dobre na ciepło i na zimno.

Brownie jest mega czekoladowe, z wierzchu ma delikatną skórkę, jakby słodką skorupkę, za to w środku jest czekoladowe, często wręcz ciemne, lekko zakalcowate od czekolady, ale właśnie takie ma być! Pyszne. Brownie możecie podać na ciepło z kulką waniliowych lodów lub na zimno ze szklanką mleka. Brownie to również świetny wypiek na spotkanie przy kawce czy lampce wina. Pycha, polecam!"

Przepis na Brownie

czas: 30 minut
liczba porcji: forma 25x36 cm

Składniki

  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej np. Fine Food*
  • 200 g masła
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej (tj. 170 g)
  • 2/3 do 1 szklanki cukru
*Czekolada i inne produkty Fine Food wykorzystane w tym przepisie dostępne są wMakro Cash & Carry.

KROK 1

W garnku zagotowuję wodę, na to stawiam miskę, do miski wrzucam masło i czekoladę i w ten sposób topię (nie rozwarstwi się!). Po kilku minutach mieszam do całkowitego połączenia.

KROK 2

Jaja, całe, wrzucam do miski, dodaję cukier i miksuję aż się napuszą, po prostu zrobią się jaśniejsze, ale nie trzeba długo.

KROK 3

Do jaj dodaję mąkę i miksuję. Dodaję przestudzoną, ale ciepłą masę czekoladową i dokładnie miksuję.

KROK 4

Ciasto trzeba dobrze wymieszać, jeśli macie ochotę, to dodajcie bakalie.

KROK 5

Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 20–25 minut, przy 20 będzie bardziej ciągutkowe, wilgotne w środku. Ciasto i tak warto sprawdzić patyczkiem, środek może być wilgotny, wierzch musi być suchy. Podaję na zimno lub gorąco. Smacznego.

_______


 Właśnie z siostrą upiekłyśmy :) Jest fenomenalnie słodkie! 

Przepis z http://kotlet.tv/brownie/

2 comments:

Daria-porcelain said...

Świetny przepis :) muszę wypróbować ♥

Ivana Split said...

yammy

http://modaodaradosti.blogspot.com/